SZEMLÉLETVÁLTÁS

A futóversenyek nagyrésze több kárt okoz a környezetünknek, mint amennyi haszonnal jár.

rajt.jpg
kalanfutas logo.jpg

ZOLDFUTAS.HU - CSATLAKOZZ TE IS

fotopalyazat2 10x10.jpg
zoldfutas2.jpg
  • Facebook
A következő hetekben-hónapokban tervezek fölkeresni olyan versenyszervezőket, túravezetőket, természetben ténykedő egyesületeket, akik talán elfogadják majd csatlakozási javaslatomat és ezzel mindazt a 10 - zöld - pontot, amelyek az alapját adhatják közös értékrendünknek: tegyük környezettudatosabbá a versenyeinket, túráinkat, programjainkat, zöldebbé a rajtot/célt minden szempontból anélkül, hogy ezzel a futók, túrázók, csapatok hiányt éreznének. Mik is ezek a pontok?

A LEGNAGYOBB ÉLMÉNY A VIDÁM MOZGÁS, NEVETÉS, ISMERKEDÉS

1. szelektív szemétkezelés: papír, műanyag és fém, bio és kommunális hulladék

2. környezetbarát, újrahasznosításra alkalmas anyagok és cuccok: rajtszámok, medálok, oklevelek, poharak, térképek, víztartályok, szalagok...

3. belföldi, még inkább megyén belüli, helyben készült portékák, ajándékok, ételek előnyben részesítése

4. közösségi utazás (szó szerint tele-kocsi) vagy tömegközlekedés

5. minimális, leginkább nulla elektromosság használata

6. zajszennyezés nélküli versenyközpont (no szpíker és zene)

7. korrekt nevezési díjak

8. helyi rajthoz állók számára érezhető kedvezmények megadása

9. a versenyközpontban a környezettudatosság szemléltetése

10. rendszeresen frissülő útvonalak, pályák, környezetbarát jelölések és azok gyors eltávolítása

GYERE HOZZÁNK TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL ÉS SZEREZZ ZÖLDPONTOKAT:

A ZÖLDFUTAS, ZÖLDTÚRA jegyében a következőt találtam ki: gyertek minél többen tömegközlekedéssel a kalandfutas.hu és a zoldfutas.hu szervezte futóversenyekre és a Falusi Kalandtúrák Egyesület által szervezett bel- és külföldi túrákra és ezt egy kedvezményekre jogosító - pontgyűjtő programba tesszük bele. Csak az a dolgod, hogy a rajtszám átvételekor (először 2020 március 21én a Tátrában, 28án a Csobánc fölfutáson) bemutatod a vonat/buszjegyedet és a megtett távolságtól függő pontot/pontokat írunk neked jóvá grafitcerkával, amit aztán a köv. év végéig fölhasználhatsz kedvezményes nevezésre (futóverseny, kalandtúra), csősál, Kalandkönyv vásárlásra.

köszönöm, hogy írtál

2019.09.21.: Gyerekkoromban még nem tudtam, vajon mi is az a környezetvédelem, pláne a tudatosság, de zsigerből és mert ezt láttam otthon, sosem szemeteltem. Most 2019-et írunk és Magyarországon mindenhol bokáig ér a szemét: csikk fedi az aszfaltot mindenütt, papír, fém és műanyag hulladéktól, helyenként üvegtől fuldoklik minden. Hibásak a helyi önkormányzatok is, mert falun ma már alig van kuka, a nagyvárosokban pedig alig van szemétsöprés.

Zöldfutás: a természet használata nem szabad, hogy a kizsákmányolásával járjon együtt. Iszonyatos mennyiségű szeméttel és szennyezéssel (poharak, tányérok, szalagok, benzin, hangszennyezés, nagy rajtszámok, hatalmas gyári medálok...) jár a sok-sok túrázó, futó, bicajozó megjelenése a természetben és ebben magam is részt vettem. Itt az ideje ezen változtatni. Tudom, nem én fedeztem föl a zöld gondolkodást, de sosem szégyen átvenni másoktól és továbbgondolni a friss és okos kezdeményezéseket.

Rengeteg szemetet látok az erdőket járva (sokat föl is szedek), ahogy a városi utcákon és parkokban is. És nem csak az eldobott zacskó, flakon tartozik ide, hanem a pirosnál járó motor, az egyedül bejáró autós, a túlfűtött lakás és ház, a frissen bekent testtel medencébe, élővízbe befutó napozó, a mindent zacskózó vásárló és igen a sportversenyek milliónyi műanyag pohara, tányérja és a hatalmas fájlokat használó, mindenhová feltöltő, mentő, gépét egésznap nyitvatartó e-dolgozó is. Kiszámoltam: egy félmaratoni versenyen "hagyományosan" 4-5 műanyag poharat használ el egy futó, vagyis évente csak ez kb 1-2 millió pohár-szemét hazánkban.

A magam módján igyekszem ezen változtatni. Vége a százával-ezrével egyszer használt műanyagpoharaknak, fölösleges reklámanyagoknak, zajnak, szemétnek. Persze ebben sem érdemes és szabad átesni a túlzásokba, mert az éppúgy megbosszulja magát.

Már a felszereléseknél elkezdődik: érdemes előbb megszeretni a futást, a túrázást és megtanulni futni, mászni és csak aztán vásárolni meg a "kütyüket", vagyont érő bringákat, zsákokat...

Amit a KALANDFUTAS.HU igyekszik megtenni: kimosott flakonokban vezetékes víz a frissítőpontokon, minimális papír, festék és műanyag fölhasználás (rajtszámok: aki nem teszi el emlékbe és leadja, a Vertical futásokon újra felhasználjuk őket, kis méretű oklevelek, kézműves medálok, amivel egy kedves kerámikus dolgozik, szalagozás, nevezési lapok, frissítőpontok, molinók...), szelektív szemétgyűjtés, elektromos fogyasztás nélküli versenyközpont, bicajjal és futva kirakott pályák, telekocsizás elősegítése, helyi portékák és alapanyagok előnyben részesítése..

Ahogy már a főoldalon írtam: KÉREM, HOZZATOK MAGATOKKAL KEDVENC POHARAT, PALACKOT, HA EBÉDELNI AKARTOK, AKKOR EGY MOSHATÓ EDÉNYT, KANALAT, és ha saját PET palackokat hoztok, esetleg vigyétek is haza.

Lehet, hogy sokakat eltántorít mindez, de ezt cseppet sem bánom. Talán pár év múlva már csak ilyen versenyek, túrák lesznek (spoiler: nem így lesz). A KALANDFUTAS.HU versenyek talán a "legolcsóbb" futóversenyek itthon, miközben semmilyen pénzbeli támogatást nem kapunk, ezért bátran írom és kérem fentieket, legfeljebb kevesebben futunk majd. 

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha bármi eszedbe jut, írj nekem, örömmel olvasom mások véleményét és vitatkozni is szeretek  :)  Balogh Tomi (hegyvidekiturak@gmail.com vagy kalandfutasok@gmail.com

fotopalyazat2 10x10.jpg

Futók, túrázók élményfotóit várjuk az 1. ZÖLDFUTÁS FOTÓPÁLYÁZATRA, 2019 január 1. és 2020 március 31. között készült hazai fotókkal, természet, épített környezet és portré kategóriákban, kategóriánként mx 2-2-2 db, manipuláció mentes, legalább 1200x1200 px méretben, online elküldött képekkel.

A fotók esetében előnynek számít a környezettudatosság megjelenítése.
A képeknek adjatok fajl nevet a következők szerint, ékezetek nélkül: pl Baloghtomi tigris a Dunaban, szóval a fáljnév: a neved és a kép címe.
a fotókat 2019 december elsejétől kezdve tudjátok elküldeni. A fenti feltételek bármelyikének megszegése kizárást von maga után. A zsűri 2020 április elején ül össze és kiválasztja a kategóriánkénti 10-15 legjobb fotókat és ezek kerülnek a döntőbe és amelyekből választja ki a zsűri és a FB népe a kategóriánkénti dobogós fotókat. A dobogós képek tulajdonosai tárgyi díjazásban részesülnek és a legjobb fotókat igyekszünk kis hírveréssel több oldalra is föltenni. Nevezési díj nincs.


A képeket (csak 2019 december elsejétől) ide várjuk: zoldfutas@gmail.com remélem sok képet küldtök majd.

A ZÖLDFUTÁS FOTÓPÁLYÁZAT EREDMÉNYEI (2020.MÁJUS 1.)

Köszönöm nektek a beküldött közel 150 fotót, köszönöm az ismerősökből és ismeretlenekből verbuválódott zsűritagoknak a pontokat. A zsűri "zöld"futókból, nyitott, kíváncsi emberekből jött össze és ennek nyomán a pontok is szanaszét szóródtak.

Őszintén szólva kicsit kudarcnak éltem meg ezt a gyűjtést és értékelést: több képet a beküldéskor kizártam, amikor többszöri kérésre sem a megadottak szerint kaptam meg őket., de leginkább azt sajnálom, hogy a zöld és a sport, természet szlogen nagyon kevés képben jelent meg, lásd belvárosi épületek, pályaudvarok... és azt, hogy a beküldött fotók jelentős része a vártnál gyengébbek voltak - ez az én és a zsűri több tagjának személyes véleménye.


Mindezek alapján a két fordulós pontozás során végül összevontuk a képeket, kategóri nélkül értékeltünk és összesen egy első, egy második és egy harmadik díjat osztunk ki:

1. Dén Zsombor - Keresve azt, aki jár  a fák hegyén

2. Kondor Bence - Hajnal a Bakonyban

3. Both Ilona - Tölgyfamatuzsálemek

Ezen felül egy különdíjat szeretnék átadni a nekem legkedvesebb fotó szerzőjének:

Nagy Sugár - haranglábak

Gratulálok nektek:      Balogh Tomi


A négy díjazottnak 1-1 Káli-mdence Kalandkönyvet és térképet küldök majd el A5 borítékban, ha megkapom a címeket.

Denzsombor keresve azt aki jar a fak heg
Bothilona tolgyfamatuzsalemek.jpg
NagySugar_Haranglab.jpg
ZOLDFUTAS.jpg