top of page

A DUNA MENTÉN 1. : NÉMETORSZÁG

Utazás: Autóval vágtunk neki az útnak, mert a gyors nemzetközi vonatokon már nem kaptunk kerékpár jegyeket. Donaueschingenben letettük az autót az önkormányzat ajánlása szerinti hosszútávú és ingyenes parkolóba és lesétáltunk a Duna egyik szimbolikus forrásához.

 

Nyolc napig tekertünk, mire a forrásvidéktől elértünk Regensburgba, a Duna legészakibb csücskébe: 49.0322072N, 12.0650844E, ami azt jelenti, hogy Regensburg és a bolgár-román határvidék középső tartományában lévő Szvistov városkában lévő legdélebbi pont 43.6157836N, 25.3945044E között közel 5,4 szélességi fok a különbség, ami átszámítva ~600 km. Ugyanez nyugat-kelet irányban ~1600 km.

Nyolc nap, nyolc kemping, nyolc ébredés és elalvás, legalább nyolc kávézó, pékség, nyolcszor 60-70 km, nyolc zuhanyzó és legalább nyolc esti láblógatás a Dunában, fáradtan szendvicseket majszolva és söröket szürcsölve.

20190723_133322.jpg

A DUNA KALANDKÖNYVE - A TÚRA ALAPJÁN - 2020

NYÁRON JELENIK MEG.

MALMÖ KOPPENHÁGA

Karácsony táján fogtunk egy üveg vörösbort és elkezdtünk kedvező repjegyek után kutakodni. Tündinek nagy szerelme Skandinávia és ha már úgyis tél van, egy picivel hidegebb már nem sokat számít. Így sikerült összesen 15 ezer forintért megvenni a jegyeket kettőnknek Malmöbe és vissza (fejenként 7500 Ft retúr). Az Airbnb-n - nagy mázlival - megtaláltuk Fridát és az ő "central located" lakását, tényleg pár percre a kikötőtől, parktól, vasútállomástól, buszállomástól. Innen már csak egy reptéri transzfer buszra (200 korona/6000 Ft odavissza/fő) és a Koppenhágába szóló vonatjegyre (220 korona) volt szükség ahhoz, hogy az alapkomfortunk meglegyen.

Budapesten a legkedvezőbb reptéri út a M3 és a 200E busszal: két buszjegy. A repülés nagyjából másfél óra, a percre pontosan induló busz további 50 perc. 

Malmö svédország déli nagyvárosa. Tágas, korszerű és rendkívül korszerű település a Balti-tenger és az Északi-tenger között. Gyakran volt terepe a dánok és a svédek csatározásainak. Az óvárosban sétálva tucatnyi öreg ház idézi meg az egykori kikötői világot, hogy aztán hamar átérjünk a ma is épülő és fejlődő új negyedekbe. Aki szereti a tengeri levegőt, a csatornákkal átszőtt belvárosokat, a megőrzött - erőt sugárzó - régi épületek látványát a hangulatosan korszerű újakkal körbevéve, itt a helye. Rengeteg illatos kávézó, egykori kikötői raktárakban kialakított piacok és éttermek, kulturális helyek sora mindenütt... és a bicajosok: alig fölfogható a mindenütt százával álló bringák hada, legtöbbjük le sincs zárva. A széles (az autós sávokkal megegyező) bringautak pedig mindenütt ott vannak.

Aki Skandináviába utazik, magas árakra számít és ez jórészt meg is találja. De nem annyira vészes. Egy jó kávé 20-30 korona, a gyorséttermek szendvicsei 40-60 koronába kerülnek (31 Ft). Mi három napra egy-egy válltáskával érkeztünk, amibe kétnapnyi szendvics, csoki, keksz és alma is belefért - ezt inkább csak ki kellett egészíteni. 

Másnap reggel gőzölgő kávéval bámészkodtunk Frida szobájának az ablakából, aztán épp elértük a 8.17kor induló (pont akkor) vonatra. Az Øresund híd kevesebb élményt nyújtott, mint vártuk, mert hamar lement a föld alá és aztán már Koppenhágában bújt csak ki onnan. Valószínűleg sose vettük volna észre, hogy ez egy másik város és pláne másik ország, ha nem írják ki. Koppenhágának van egy megszokott turistaáramlása, ahogy a vasútállomástól - a térképet forgatva és a rutinosabbnak tűnő utazókat figyelve - mindenki elindul a Tivoli mellett a csatornák, öreg terek, kikötők és szűk utcák irányába. 

Az északeurópai kikötővárosok közös jellemzői a nagy méretek, a vízpartok hatalmas épületei, amelyek egykor raktárak, magtárak lehettek és amelyek ma már leginkább kulturális épületek, hotelek, lakóházak. A híres Nyhavn szűk kis csatornáját övező házikók kivételek ebben: sokszáz éves apró épületek, öreg kapuk, szűk ablakok sora mellett hömpölyög a délre egészen felduzzadó turistatömeg. A teraszokon úgy ülnek sokan, mintha nyár lenne, igaz több helyütt látni hősugárzókat. Dániában majdnem minden annyiba kerül nominálisan, mint odaát, azzal a különbséggel, hogy a dán pénz 41 Ft és nem 31. 

Nehéz érzéseket átadni: de errefelé valahogy minden boldogabb és emberibb, egyszersmind letisztultabb és rendezettebb. Alig van hivalkodás (minek is) és sokkal több a mosoly. Úgy érezni, hogy itt feltételezik rólad a jót, a szabályok betartását....persze: rengeteg bevándorlóval találkozunk és a társadalomban léteznek ebből problémák, de azoknak a megoldását és a jó oldalát keresik, közösen. Érdekes volt látni a sok-sok afrikait prémes kabátokban, vastag sapkákban.

Budapest-Malmö-Koppenhága 3 napos hétvége: összes költség (spórolós 1 főre): repjegy: 7500 Ft, 2 éj szállás: ~40€: 12000 Ft

reptéri transzfer: 6000 Ft, vonat Koppenhágába: 7000 Ft, 3 kávé: 2000 Ft (kaja otthonról). Összesen: ~34 000 Ft

bottom of page