top of page

Hogy kezdjünk neki futni? .. felkészülés egy 6-8 km első versenyre

NIncs mindenkinek futásra szabva a teste, sőt nem ritka, hogy a tartós futás akár kárt is okozhat elősorban azoknak, akiknél a gerinc, láb, térd, boka vonalon egyébként is vannak elváltozások: sok séta után fáj, nyilall, duzzad... nekik inkább úszni kellene sokat. Hasonló érvényes a fogyókúrás futásokra is: a hirtelen terhelés sérülésekkel is járhat.

 

Egy városi séta során, vagy épp egy nem túl szintes kirándulás közben 3,5-4 kilométert lehet kényelmesen megtenni óránként, vagyis két óra alatt 7-8at (ez ~15 perc/km). A kezdő kocogó ezt megfelezi és 7-8 perc alatt tesz meg egy kilométert, vagyis ~ 8 kilométert egy óra alatt. Szóval a júliusi GERECSE DOMBVIDÉK BÁNYÁSZ FUTÓNAP rövid távját (kb 6000 méter a Mókus-hegyet megkerülve)  50 percen belül le lehet tudni. 

Érdemes lazán kezdeni, ha még nem versenyeztél, de ki akarod magadat próbálni: bárhol jártok a természetben és jön egy hangulatos rét, vagy jól kitaposott erdei út uzsgyi, fussál 8-10 percet, vagy ameddig jólesik. Aztán séta tovább és ezt meg lehet ismételni többször is. (figyelj a tartásodra, ne görcsölj, csak mintha a vonathoz vagy a buszhoz szaladnál). Ha 20-25 perc is jó esik majd és az izomlázon túl nincs más panaszod, elkezdhetsz kicsit tudatosabban futni. Mérj le valahol egy 4000 méter körüli kört, vagy oda-visszát és futás közben néha húzd meg, aztán lassíts többször változtatva. 

Vannak jó kis programok a telefonon, amelyek számolnak helyetted: szólnak kilométerenként, vagy ahogy beállítod, hogy milyen tempóban futsz (ha engem kérdezel a kalóriaégető és más fitnesz adatokat kapcsold ki). Ha már jóelősen lihegve megvan a 4000 méter, jöhet a 6000 vagy épp a 8000 méter. 

ha bármi kérdése lesz, írj nekem: kalandfutasok@gmail.com  Balogh Tomi

 

FB_IMG_1474786780287.jpg
20151031_123059.jpg

Budapest fölött:

Az elmúlt 25 évben rengeteg pályát próbáltam ki (korábban Egerben éltem*). Kezdetben én is a szigeten kezdtem, de aztán rájöttem, hogy zsúfolt, lapos, büdös és unalmas. Aztán fölmentem a Normafához: autóval 15 perc a Margithídtól, busszal ugyanennyi a Moszkváról.

Aztán elkezdtem keresztbe-kasul futkározni és egykori tájfutóként rajzolgattam a térképre, merre járok. Szóval sok jó pályát találtam ki: aszfalt, terep, vegyes, 5, 7, 11, 17.. kilométereseket. Itt van néhány kedvenc, ha bármi kérédes lesz, írj nekem: kalandfutasok@gmail.com  Balogh Tomi

 

normafa 11km szintek.png

Normafa, 11 km aszfalt, 358 m szint. Kellemes árnyas futópálya.

Rajt és cél a Normafa buszvégállomásnál (21A) és az útvonal körbejárja a János-hegyet, érintve a környék hangulatos utcáit is. Autós forgalomra csak az első két kilométeren lehet számítani, de az is elenyésző, percenként max 1 ottlakó hajt át. A többi rész sorompóval védett, bringások, kirándulók használják. Útközben kőbánya, kilátós rész, hajtűkanyarok, barlang, aztán fölérünk a libegő fölső állomásához, ahonnan még ~1800 méter a cél. Útközben pár turista, futó és bringás jön szembe.

a pálya gpx vonala itt

dec31matyiekkal_049.JPG

Normafa, 6,8 km aszfalt, 260 m szint. Szintes tereppálya

Rajt és cél a Normafa buszvégállomásnál (21A), a sarkon lévő kút melletti kis pihenőnél, szemben a parkolókkal. A legnagyobb melegben is árnyas útvonal, melynek legalsó pontja a Makkos Mária templom és pihenőpark. Hétvégeken sem zsúfolt, legfeljebb pár turista jár erre, főként a kis templom környékén, ahol néha sülő szalonna illata terjeng.

Útvonal itt

bottom of page