top of page

MOTIVÁCIÓ: sose fuss, túrázz, bringázz divatból, vagy mert le akarsz fogyni. Fuss, túrázz, bringázz azért, mert kíváncsi vagy, mert szereted azt, aki csábít, mert friss levegőre vágysz és mert érzed, hogy jó lesz.

Találd meg a saját ritmusodat, vagy hagyd, hogy erre rávezessenek és akkor valóban élvezet lesz és nem küzdelem önmagaddal.            Időnként bízd másokra, hogy elvigyenek idegen helyekre.

FELSZERELÉS: ahogy éhesen nem jó vásárolni, meleg szobában is nehéz bepakolni egy téli túrára. Legfontosabb a helyes öltözködés és hozzá a tartalék póló, zokni, széldzseki.. aztán a folyadék és a kaja, valamint a kiegészítők: zsebkendő, bicska, iránytű, térkép, telefontöltő, gyufa, zseblámpa, szemüveg, sapka...

Mindezek az évszaktól, a távtól nagyban függenek.

Három fontos dolog azonban állandó: legyen kényelmes, bejáratott cipőnk, hátizsákunk és legyünk képesek mindezt egész úton cipelni, vagyis minimalizáljunk mindent: könnyű flakon, könnyű ruhák..

TEREP: a turistajelzések ritkán mutatják a szinteket, pedig azon múlik szinte minden. Járjuk utána a térképen, vagy a G. Earthön, illetve más alkalmazásokon. Köves terepre más cipő kell, mint a puha fűbe.

ÉTKEZÉS: a legfontosabb a folyadék, elsősorban a víz. Érdemes megnézni, tudunk-e majd útközben friss vizet szerezni: falusi kút, forrás, kisbolt, kocsma. Az alma nagyon hasznos útitárs.

Ha hosszú túrára megyünk, kalóriadús, száraz, fajlagosan könnyű kajákat csomagoljunk: zabkeksz, szárazkolbász, sűrű, barna kenyér..

ERŐNLÉT, PIHENÉS: ne akkor álljunk meg, amikor már nincs erőnk. 1,5-2 óránként érdemes pihenni, levenni a zsákot, kinyújtózni, inni, enni, üldögélni..

bottom of page